Един от основните пазари за европейски горива  – този в

...
Един от основните пазари за европейски горива  – този в
Коментари Харесай

Прекратяването на субсидиите за горивата в Нигерия може да има негативен ефект за европейските рафинерии

Един от главните пазари за европейски горива  – този в Нигерия, се е свил, заплашвайки да утежни ситуацията на европейските рафинерии, откакто африканската страна отстрани субсидирането на горива, стопявайки огромна част от вътрешното търсене и районния пазар за контрабандно гориво, съобщи Ройтерс.

Северна Америка и Западна Африка, отпред с Нигерия, исторически са двете най-големи дестинации за експорт на петролни артикули от Европа, която създава повече горива, в сравнение с употребява. Това значи, че нейните рафинерии разчитат на износа, с цел да поддържат маржове си на облага, написа Българска телеграфна агенция.

Тенденцията на спад на маржовете на европейските рафинерии от последните години се засилваше, до момента в който конкуренцията от страна на Близкия изток, Съединени американски щати и Азия растеше, само че това се промени, когато опасенията към възможен дефицит на горива усилиха цените, откакто Русия предприе нашествието си в Украйна.

Досега референтните маржове на облага от рафинирането на бензин в Северозападна Европа се задържат на устойчиво равнище от към 27 $ за барел, демонстрират данните на " Рефинитив Ейкон " (Refinitiv Eikon).

Анализаторите обаче споделят, че намаляването на доставките след подхванатия от Нигерия ход ще усили натиска върху европейските рафинерии, а печеливши от това евентуално ще бъдат новите рафинерии в Близкия изток.

В края на май президентът на Нигерия Бола Тинубу отстрани известната, само че тежаща върху държавните финанси дотация за горива, която предходната година струваше на затрудненото държавно управление 10 милиарда $.

В отговор на прекратената мярка търсенето на бензин спадна с 28 %, демонстрират публични данни.

Вследствие на спада в търсенето, запасите от бензин в Нигерия са се покачили до 960 000 тона, до момента в който междинното им равнище сред януари и юни  възлиза на 613 000 тона, сподели Джереми Паркър, представител на консултантската компания Си Ай Ти Ай Си (CITAC).

Междувременно се срина черният пазар за контрабандно субсидирано нигерийско гориво в Того, Бенин и Камерун, което в допълнение понижи търсенето на директни доставки през Нигерия.

Заедно с неналичието на дотации изчезва и финансовият тласък за контрабанда.

Средният месечен импорт на бензин от района на Западна Африка е понижен с 56 % през второто тримесечие спрямо предходното тримесечие, съгласно данни на " Рефинитив Ейкон ".

" Ключовият миг тук е, че търсенето в Западна Африка пресъхва ", сподели Радж Раджендран, водещ анализатор на " Рефинитив ".

Товарите от пристанищния район Амстердам - Ротердам - Антверпен, с последна дестинация Западна Африка, от началото на годината до юли са спаднали до 627 000 тона, по отношение на 1,5 милиона тона през същите месеци на предходната година и 1,4 милиона тона за същия интервал на 2021 година.

Противно на това, износът на горива от Амстердам - Ротердам - Антверпен за Съединени американски щати набъбна до 695 000 тона през интервала януари - юли, спрямо 449 000 тона през същите месеци на 2022 година, и 791 000 тона през 2021 година.

Запасите от бензин в района Амстердам - Ротердам - Антверпен този сезон са по-високи от нормално и доближават най-много най-малко от 2003 година, защото покачвания експорт за Съединени американски щати не може да компенсира по-малките доставки за Западна Африка, сочат данни на " Инсайтс Глобал " (Insights Global).

Нигерия, най-големият производител на недопечен нефт в Африка, разчита в огромна степен на импорт на горива поради незадоволителния си вътрешен потенциал за пречистване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР